Fra mørkeland til mulighedernes land

Mørke skyer truer i horisonten, når det gælder den internationale klimapolitik, energipolitik og sikkerhedspolitik. Men midt i mørket er der også lyspunkter for den danske bygge- og installationsbranche, der er godt rustet til fremtidens udfordringer. Det var konklusionen på Fællesfondens konference: Byggeriet på vej mod 2030 i midten af november.

Af Sidse Buch sekretariatschef for Fællesfonden, Michael H. Nielsen konsulent for Fællesfonden og Marie Leth kommunikationskonsulent for Fællesfonden

Verden er blevet mere usikker. Det internationale samarbejde er under pres fra et væld af begivenheder. Det er både krigen i Ukraine, Israel Palæstina konflikten og Trumps protektionisme, som tegner billedet af en ny verdens(u)orden. Læg dertil nye stærke magter som Kina, Indien og Brasilien med egne dagsordener og en helt ny kommission i EU, der skal til at finde sine ben. 

Europa er på mange måder blevet alene hjemme. Vi skal bidrage mere til vores eget forsvar, mens de internationale toldmure vokser og opbakningen til klimadagsordenen daler internationalt. Der er meget at bekymre sig om.

Branchen har rykket sig

Men måske er der alligevel et glimt af lys i mørket, når vi stiller skarpt på bygge- og installationsbranchen herhjemme. Byggeriet har været i kriser før. Ja, faktisk er vi vant til at skulle forholde os til udefrakommende kriser. I Danmark arbejder vi målrettet med at reducere byggeriets CO2 udledninger med cirkulære og energieffektive løsninger. Og der er virkelig sket noget de sidste par år. Nu taler hele branchen om LCA analyser, cirkularitet og behovet for at mindske ressourceforbruget, lød de opmuntrende ord på Fællesfondens konference: Byggeriet på vej mod 2030.

Vi har også fået en lovgivning, der forpligter os til hele tiden at blive bedre. I 2025 er loftet for CO2 udledninger for nybyggeri på 7,1 kg CO2e pr. m2 pr år. Det var der ingen, der havde forventet for bare fem år siden. Og modsat USA er der ingen tegn på, at politikken bliver sat i bakgear. Fra politisk hold er der stadig ambitioner om at være et grønt foregangsland.

På europæisk plan er der heller ingen tegn på, at ambitionerne fra Fit for 55 bliver droslet ned lige foreløbig. De nye dokumentationskrav er ved at blive rullet ud, og selvom den overdrevne rapportering giver virksomhederne grå hår i hovedet, så er det nødvendigt for at undgå greenwashing. Det kommer helt sikkert til at give os et forspring fremover, at vi kan dokumentere reducerede CO2 udledninger på vores ydelser og varer.

Mulighedernes land

Og selvom det er på en trist bagkant, så giver den militære oprustning også muligheder for bygge- og installationsbranchen. Hvem skal ellers bygge kaserner, shelters til jagerfly og fabrikker til ammunition? Hvis vi skal indfri forventningerne, kræver det dog, at vi bliver bedre til at tiltrække den unge generation til branchen. Indenfor få år kommer vi til at mangle 7000 elektrikere, når samfundet skal elektrificeres, og infrastrukturen bygges ud. Læg dertil de mange andre faggrupper i branchen, som mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er store udfordringer, vi skal arbejde seriøst med de kommende år.

Men alt i alt har vi gode kort på hånden til at tackle fremtidens udfordringer. Så mon ikke vi alligevel kan gå fra Mørkeland til mulighedernes land? Vi har i hvert fald chancen for at påvirke fremtiden positivt.